Word of mouth marketing: De basis

De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe marketing kanalen bijgekomen. Anno 2015 investeren sommige bedrijven duizenden euro’s in Google Adwords, zetten ze een vette Facebook campagne op of maken ze gebruik van video advertising. Er is echter één vorm van marketing die al bestaat zolang er mensen zijn: mond tot mond marketing, oftewel word of mouth marketing.

In deze serie artikelen gaan we in op de diverse aspecten van word of mouth marketing.  Wat is het? Waarom is het belangrijk? Hoe heeft deze vorm van marketing zich ontwikkeld? En hoe kan je als bedrijf hierop inspelen? Vandaag bespreken we de basis van word of mouth marketing.

Wat is word of mouth marketing?

Mond tot mond marketing kent verschillende termen. De meest gebruikte is word of mouth marketing (WOM). Simpel gezegd omschrijft word of mouth marketing de bespreking van een product, dienst of bedrijf tussen minimaal twee personen. Vaak wordt word of mouth marketing besproken als de meest gunstige vorm van marketing. Wanneer persoon A positief over jouw bedrijf spreekt richting persoon B, is de kans groter dat persoon B bij jouw bedrijf klant wordt. Zonder er iets voor te hebben gedaan, heb je er in dat geval een nieuwe klant bij.

Natuurlijk ligt dit iets gecompliceerder dan hierboven beschreven. Later in deze serie zullen we hier ruimschoots aandacht aanbesteden. Feit is wel dat WOM ook in 2015 nog volop actueel is. Mensen communiceren altijd en overal. Het is dan ook een droom voor ieder bedrijf dat klanten positief over jouw product bedrijf zijn en dit laten weten aan hun relatiekring.

Betrouwbare vorm van marketing

Voor consumenten voelt word of mouth marketing bovendien als een zeer vertrouwde vorm van marketing. Al jarenlang blijkt uit onderzoek van Nielsen Research dat mond tot mond reclame bovenaan de lijst staat als het gaat om welke vorm van adverteren consumenten het meest vertrouwen.

“Ninety-two percent of consumers around the world say they trust earned media, such as word-of-mouth and recommendations from friends and family, above all other forms of advertising.”

Jarenlang stond word of mouth marketing redelijk vast als marketing kanaal. Er kwamen weliswaar steeds meer onderzoeken naar het effect, en bedrijven wisten steeds meer hoe zij hier succesvol in konden spelen. Toch bleef de vorm van word of mouth marketing vorm redelijk vast staan. De opkomst van internet zorgde hierin voor verandering. Ook online vond ineens word of mouth marketing plaats. Een bericht met daarin een positief woord over jouw bedrijf was ineens niet zichtbaar voor één ander persoon, maar voor bijvoorbeeld 250 Twitter followers.

Communicatie: altijd en overal

Consumenten communiceren altijd en overal. Dat zal ook altijd zo blijven. Communicatie zal nooit verdwijnen, alleen veranderen de kanalen en eventueel de frequentie. Daarnaast is communicatie veel transparanter geworden. Waar vroeger het voor een bedrijf moeilijk te meten was hoe een consument dacht over zijn bedrijf, is het nu veel zichtbaarder.

Toch lijken bedrijven word of mouth marketing soms online te vergeten. Er wordt veel geld gestoken in nieuwe kanalen als video advertising en Google Adwords. Een aantal bedrijven besteedt wel aandacht aan het genereren van reviews en online aanbevelingen. Maar het blijft voor bedrijven moeilijk om de echte één op één digitale communicatie tussen consumenten onderling te meten en te stimuleren.

In de komende artikelen willen we ingaan op het belang van digitale word of mouth marketing. We kijken daarbij naar het gedrag van consumenten als het gaat om aanbevelingen, het effect van word of mouth marketing op sales en bedrijfsvoering en de manier waarop een bedrijf hierop kan inspelen.

Volg RIVVUR op Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom word of mouth marketing, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.